Utrksiftsvänlig sida

Kaffedax!
Det är väldigt många som har önskat tårtinspiration. Här kommer fyra favoriter till kaffe i bersån eller på balkongen.

Charlotte russe
En gammaldags efterrätt/ tårta som är värd att ta fram igen!
( 8 personer)
400 g rulltårta
Fyllning:
3 ägg
4 msk socker
2,5 dl mjölk
4 blad gelatin
2 msk citronsaft
3 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa ihop ägg, socker och mjölk i en kastrull och låt sjuda under omröring på svag värme tills det tjocknat. Lägg i gelatinbladen och låt dem smälta.Tag av kastrullen, ställ den i kallt vatten. Rör då och då tills krämen har kallnat. Tillsätt citronsaften och den hårt vispade grädden.
Kläd en slät rund form som rymmer 1,2 liter med gladpack. Skär rulltårtan i  skivor och lägg dem i botten och upp på kanterna i formen. Fyll i krämen och låt stelna i kylskåpet. Skär av de rulltårtskanter som är högre än fyllningen. Stjälp upp på serveringsfat. Dekorera med t.ex färska hallon (eller knappt tinade). Jag gjorde chokladlöv. Smält choklad och pensla den tunnt på riktiga löv. Låt stelna i kylen och dra bort lövet. Enkelt och snyggt.


Tiramisutårta
(10 personer)
En italiensk dröm i form av tårta. Fick receptet av en kompis. Den har blivit en riktig favorit. Går bra att göra långt i förväg och förvara i frysen. Kom bara ihåg att ställa den i kylen en timme innan servering.
Baka en rund sockerkaka (ca 26 cm i diameter) eller köp ett paket färdiga tårtbottnar.
Ostsmet:
2 ägg
2,5 dl socker
500 g mascarponeost ( alt. philadelphiaost)
3 dl vispgrädde
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i mascarponeosten och den vispade grädden.
Kaffeblandning:
1,5 dl hett vatten
4 msk kaffepulver
3 msk amarettolikör, cognac eller whisky
Skär sockerkakan i tre bottnar. Kläd en form (som passar till tårtbottnarna) med löstagbar kant med gladpack. Lägg en av bottnarna i formen. Droppa över en tjedjedel av kaffeblandningen. Bred över en tredjedel av ostkrämen. Gör samma sak med de övriga två bottnarna. Lägg över folie och plast och frys in tårtan.
Pudra över kakao vid serveringen. Jag dekorerade med färska rosenblad.

Kaneltårta
(8 -10 personer)
175 g smör
2 dl socker
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
2 tsk malen kanel
5 dl vispgrädde
0,5 dl kakao
Rör smör och socker i en matberedare tillsätt ägget. Låt maskinen gå ett par minuter. Blanda i kanel och vetemjöl. Klicka upp degen till 6 bottnar på två bakplåtspappersklädda plåtar. Tryck ut degen med fingrarna till tunna 20 cms rundlar. Grädda i 175 grader ca 12 min. tills de har en ljusbrun färg och känns genomgräddade. Hit kan man göra flera dagar i förväg.
Vid servering, vispa grädden med kakao Varva grädde och bottnar och avsluta med ett lager grädde. Låt tårtan stå i kylen ett par timmar och "gifta" sig, dock inte längre än 5 tim. då mjuknar den för mycket! På min kaneltårta blev det -violer till mor- men valnötter passar också väldigt bra. 

Saftig chokladkaka med glasyr
Den här satsen räcker till en hel långpanna. Jag skar till en fyrkant som passade antalet gäster och frös in resten. Sen gör jag bakelser med en gräddklick och bär eller frukt på, när det kommer oväntat besök :)
150 g smör
0,75 dl olja
1,5 dl vatten
0,75 dl kakao
6 dl socker
6 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
4 ägg
1,5 dl matlagningsyoghurt / creme fraiche
2 tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver
Koka upp smör, olja, vatten och kakao. Blanda i vetemjöl, bikarbonat och socker. Tillsätt resten av ingredienserna och häll upp i en långpanna med bakplåtspapper i. Grädda i 175 grader i 30-35 min.
Glasyr:
75 g smält smör
0,75 dl matlagningsyoghurt/ creme fraiche
0,75 dl kakao
florsocker (500 g ungefär)
Blanda alla ingredienserna och tillsätt florsocker till tjock konsistens. Bred glasyren över kakan när den har svalnat lite. Kakan går mycket bra att frysa.

Lycka till med firandet!
Skriv och fråga om du får problem.

 Levandekokboken


Charlotte russe


Tiramisutårta


Kaneltårta


Chokladkaka med glasyr