levandekokboken  utskriftsfunktion

Surt sa räven......
den här gången handlar det om nypon och rönnbär!

Nu är det dax att plocka - första frostnatten har varit. Har den inte det där du bor kan man alltid "frostnypa" i frysen. Det är alltid bäst att låta naturen sköta det hela. Då har bären mognat färdigt på kvisten.

Nypon blir väldigt gott att sylta och servera till kötträtter. Det är förstås ett himla pyssel att skära isär och gröpa ur alla bären. Se recept nedan.
När man gör sherry behöver man bara ta bort fnösket. Se recept nedan.

Rönnbär är ju mycket enklare att ta hand om. Repa och skölj noggrant.
-Frys in och använd att krydda hösten och vinterns köttgrytor.
-"Sy" upp rönnbären på en tråd och smaksätt snapsen. Lägg i en sockerbit också. Se bild ovan.
-Koka sylt. Läs på påsen med syltsocker. Rönnbär räknas som "fasta" bär. Det blir en perfekt smak av sött, beska och syra. Sylten passar till söndagssteken, charkuterier, rostbiffsskivor.....m.m.
-En klase med rönnbär piffar upp vilken dukning som helst. Se bild ovan.

Drick, ät och njut!   

Inlagda nypon
1 liter nypon. Snoppa, klyv på längden, gröp ur "klipulvret" med en tesked, koka halvorna 10 min. i vatten, så mycket att det knappt täcker. Sila av och spar kokvattnet. Lägg nyponhalvorna i en glasburk.
koka en lag:
3 dl "kokvatten"
1 dl ättiksprit
3 dl socker
1 krm salt
Blanda alla ingredienserna och koka lagen ca 5 min utan lock. Den ska bli lite simmig. Häll lagen över bären och låt stå ett dygn.
Förvaras i kylen. 

Nyponsherry
Lägg 4 l snoppade nypon i en hink/kruka (plast, rostfri eller stengods) som rymmer 8-10 l. Koka en lag av 3 kg socker och 6 l vatten. Låt kallna. Häll lagen över nyponen. Rör om i hinken/krukan varje dag i 7 dagar. Täck ordentligt och låt stå i rumstemperatur i 6 mån. Häll upp på flaskor och lagra helst 6 mån till.

 Levandekokboken / Inger

P.S. Jag kollar hela tiden om du har ställt nån fråga och svarar så fort jag kan. D.S.