levandekokboken

  Utrksiftsvänlig sida

Vinter/ vårutflykt!

Det absolut viktigaste för en lyckad mat-utflykt är:
1. Nåt att sitta på.
2. Nåt varmt att äta/dricka.
3. Nåt sött och nyttigt.
4. En blöt, urvriden, handduk i en plastpåse. Att torka fingrar, munnar, kläder.... med.
5. En hushållsrulle.
6. En soppåse.

Första bilden
Hett vatten i termosen. Tepåsar, kaffe-, choklad-, blåbärssoppspulver......efter eget tycke.

Andra bilden
Ungspannkaka med bacon och rårivna morötter.
Pizzasnurror
(en vanlig bröddeg kavlas ut tunt. Bred på köttfärssås. Rulla ihop som en rulltårta och skär "skivor" och lägg i pappersformar.Grädda och frys in tills det blir dags att ge sig ut på picknick. Pappersformarna är bra att ha som serveringsfat när man ska rulla upp brödet och äta).

Tredje bilden

Varm korv i termosen med klar grönsakssoppa som korvspad. Ta mjukt tunnbröd som korvbröd.
Hårdkokta ägg (skalade) är också bekvämt att ta med.

Fjärde bilden
Apelsiner och äpplen hör till vinterutflykter. Gör man klyftor hemma spar man väldigt mycket kladd och spill. FlapJacks heter kakorna. Jättegoda och knapriga. De är fulla med nyttiga ingredienser (och lite onyttiga), aningens hårda så de klarar tuffa transporter!
Recept:
Flap Jacks
48-64 st
8 dl krossade cornflakes
8 dl havregryn
4 dl kokosflingor
2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
4 dl socker
2 msk honung
1 tsk salt
2 msk vaniljsocker eller 1 tsk ekologiskt vaniljpulver
3 msk kanel
2-3 msk riven färsk ingefära
300 g smält smör
Bland ihop alla ingredienserna i en stor skål. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Häll smulorna i pannan och pressa ner dem till en fast och hård kaka. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 20 min. Skär rutor medan kakan är varm och låt sedan kallna på plåten. Kakorna håller sig jättebra i en burk med tätslutande lock. De går också bra att frysa.


Packa ner maten! Gå till ett grönområde, nära eller långt bort! Alla gillar att äta ute !

Lycka till!

önskar
 
Levandekokboken / Inger
P.S. Jag kollar hela tiden om du har ställt nån fråga! och svarar så fort jag kan. D.S.