Utrksiftsvänlig sida

SNACKS
har ni önskat er, snacks ska ni få!
Lite olika varianter. Enkelt och gott är mitt mantra. Var så goda!


Hälsokex
Satsen blir 2 plåtar á 48 kex (6x8) =96 st.
2 dl grahamsmjöl
2 dl vatten
1 dl vetegroddar
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl sesamfrö
100 gr smält smör
1 tsk salt
Låt grahamsmjöl och vatten stå i 15 min. Blanda ihop alla ingredienserna till en deg. Dela den i två delar och kavla ut delarna tunt, tunt ( ska täcka hela pappret, nästan) på var sitt bakplåtspapper. Går väldigt bra om man skvätter lite vatten på diskbänken under pappret så ligger det stilla medan du kavlar. Sporra 6 x 8. För över pappret på en plåt och grädda i 225 grader i ca 10 min. Kexen ska ha fin färg. Låt kallna på plåten. Bryt isär kexen och förvara i en burk med tätslutande lock i rumstemperatur. Servera dem som de är, till en ostbricka eller med färskost. 

Pig in a blanket
Smördeg, färdigkavlad eller inte. Kyld eller djupfryst
Tjock korv, chorizo eller liknande
Kavla ut smördegen till dubbel storlek, om den inte redan är färdigkavlad. Klipp till en bit som räcker runt korven. Rulla in en korv, kläm till i skarven. Skär skivor (knappt en centimeter tjocka) och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i ca 10 min. Degen ska ha fått färg och vara genomgräddad.
 
 

Osttortilla
Smöra ett tortillabröd lite lätt. Hyvla eller riv en smakrik ost över hela brödet. Lägg ett bröd ovanpå och stek på medelvärme i en torr stekpanna eller grilla på båda sidorna. Brödet ska få lite färg och osten ska smälta. Klipp i snibbar och servera varma eller "nykalla". 

Tomatbakelse
Här kan du se propotionerna, sen beror det ju på hur många du gör. Om du vill använda cocktailtomater räcker kryddblandningen till 8 st.

Smördeg, färdigkavlad eller inte. Kyld eller djupfryst.
2 tomater
1 tsk balsamvinäger
1 tsk farinsocker
1/2 tsk flingsalt
grovmalen svartpeppar
Hallomiost
Kavla ut smördegen till dubbel storlek, om den inte redan är färdigkavlad. Halvera tomaterna på längden, gröp ur kärnorna med en liten sked och lägg tomathalvorna som skålar på ett bakplåtspapper i en långpanna. Droppa i kryddblandningen.
Klipp till smördegen till fykanter som täcker tomatskålarna ordentligt. Grädda i 200 grader i ca. 15 min. Degen ska ha fått fin färg och kännas genomgräddad. Ta en stekspade och vänd upp tomatbakelserna. Ta bort skalet från tomaterna och lägg på riven hallomiost. Går bra att göra nån timme innan serveringen.

Parmesansticks
Smöra mjukt tunnbröd lite lätt. Strö över grovt riven parmesanost. Grädda i 200 grader tills brödet har fått lite färg och osten har mjuknat. Klipp till sticksen medan brödet är varmt, det hårdnar ganska fort. Går bra att göra flera timmar före serveringen. 

Försvinnande goda nötter 
300 gr naturella cashewnötter
1 msk flytande honung
1 msk flingsalt
1 msk muscovadosocker
Lägg nötterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över honung och strö över salt och socker. Skvätt försiktigt lite kallt vatten över och sätt in i ugn, 175 grader,och vakta noga…… Försvinnande gott! Förvara i en burk med tätslutande lock i rumstemperatur.

/Levandekokboken

 

 

 

 


Hälsokex

 

 

  Pig in a blanket


Osttortilla


Tomatbakelse


Parmesansticks


Försvinnande goda nötter