Det är våren!
Man kan behöva en kick så här års:)


Guldmjölk 

Guldmjölk
Guldet i mjölken är gurkmeja som anses antiinflammatorisk, lugnande och avslappnande.
Mandelolja finns på apotek och i hälsokostaffären. Man kan hoppa över den. Några påstår att den är kolesterolsänkande. 
Det känns väldigt mjukt och mysigt att dicka guldmjölk på kvällskvisten.

Guldmjölk:
1/2 dl vatten
2 dl mjölk
1/2-1 tsk gurkmejapasta
1 krm malen kardemumma
1 tsk honung
2 tsk mandelolja
Koka upp vatten och mjölk och blanda med de andra ingredienserna i ett glas eller kopp.

Gurkmejapasta:
Lika delar gurkmeja och vatten blandas i en kastrull. Låt sakta sjuda i 10 min. Häll upp i en glasburk och förvara i kylskåpet. Håller sig två veckor.


Ingefärste 

Ingefärste blev jag bjuden på härom dagen. Vilken härlig känsla! Passar morgon, kväll och mitt emellan. Ha en kopp på gång och fyll på hett vatten då och då under dagen. Drick varmt eller avsvalnat!
Om ingefära sägs att det är värmande, lugnande, slemlösande, ökar blodcirkulationen, hjälper ömma och stela leder och bra mot gasig mage.  

Ingefärste:
Skala och hyvla några skivor färsk ingefära i en kopp eller glas (hur mycket beror på hur starkt te man vill ha). Häll på kokande vatten. Behåll ingefäran i koppen och fyll på vatten flera gånger.



Fröknäcke

Fröknäcke
Alla blir förtjusta! Både gott och nyttigt!
Man kan knapra på dem som de är, till soppa, drinktilltugg eller 
ostbricka.

Fröknäcke:
2 dl polenta/majsmjöl
1 dl sesamfrö
1 dl solrosfrö
1/2 dl linfrö
1 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 1/2 dl kokande vatten.
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla de torra ingredienserna. Tillsätt oljan och det kokande vattnet. Rör ihop till en gröt. Bred ut, på en plåt med bakplåtspapper, så jämt och tunnt som möjligt. Gör rutor. Grädda i 1 timme. Låt svalna på galler. 

Dyker det upp nåt du undrar över är det bara att fråga på, som vanligt! 

Inger/Levandekokboken