Utrksiftsvänlig sida

TIMJAN   ROSMARIN   BASILIKA   PURJOLÖK   GRÄSLÖK  TOMAT

 

 

timjan Oliver med timjan och citron
1 brk svarta eller gröna oliver med kärnor
1 citron 
färsk timjan
raps- eller olivolja
Lägg några skivor citron  och en kvist timjan i en glasburk. Häll på oliverna, lägg i ytterligare en timjankvist. Fyll upp burken med olja. Låt stå några dagar i kylen.
Använd oliverna som tilltugg, i sallad, pizza, paj. Oljan som blir kvar i burken, när oliverna är slut, går väldigt bra att använda till dressing eller att steka i.

rosmarin Morötter marinerade med rosmarin
1/2 kg morötter skalas, skivas och kokas nästa mjuka, häll av kokvattnet.
Marinad:
1/2 dl olivolja
1/2 dl ljus vinäger
1 msk färsk hackad rosmarin (1 tsk torkad)
1 liten hackad gul lök
salt och peppar
Häll marinaden över de varma morötterna. Låt svalna. Går bra att göra dagen innan. Håller sig flera dagar i kylskåpet.
 
basilika Basilikaglass med hallonsoppa
Gör egen vaniljglass eller köp färdig. (1 l till 4 pers.) Ta ut glassen ur frysen och låt den mjukna lite och blanda i 1/2-1 dl hackad färsk basilika och frys igen.
Hallonsoppa
2 dl hallon
1 dl socker
2 dl vatten
2 tsk potatismjöl
Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt svalna. Häll upp soppan i 4 små glas och strö över lite socker på ytan så det inte "skinnar" sig.
 
purjoGräddkokt purjolök
Ansa, skölj och skär purjon i 3 cm bitar. Koka upp grädde i en kastrull och låt purjolöksbitarna sjuda i grädden några minuter. Salta. Passar mycket bra som sås till både kött och fisk, även till kokta grönsaker. 

graslokDinkelsallad med gräslök
 4 pers. 10 min + 8 tim. blötläggning och 1 tim. koktid.
3 dl hel dinkel
6 dl vatten
salt
Skölj kornen och blötlägg i dubbel mängd vatten ca 8 timmar. Koka i blötläggningsvattnet ca 1 - 1,5 timme. Salta först mot slutet av koktiden. Saltar man för tidigt blir inte säden ordentligt mjuk. Eftersväll en stund. Låt svalna. 

Man kan göra i ordning en större mängd när man ändå håller på och sedan frysa in i lagom portioner. Då går det ju väldigt fort när man vill göra dinkelsallad nästa gång.

Till salladen:
Blanda i 1 dl hackad gräslök och häll över en dressing av 1/2 dl olja,1 msk honung, 2 msk citronsaft. Dekorera med ätliga blommor t.ex. krasse, gurkört, rosenblad, ringblomsblad.


tomatUgnsrostade tomater  10 min + 1-2 tim i ugnen.
Halvera eller kvarta tomater och ta bort kärnhuset. Lägg halvorna/ kvartarna med "skålarna" uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Droppa över olja, salta, peppra, strö över lite farinsocker. Lägg på rejäla kvistar med färsk timjan eller strö över lite torkad timjan. Sätt in plåten i ugnen på 125 grader och låt stå 1 - 2 timmar beroende på tomatstorleken och hur torra man vill ha tomaterna.  Går bra att spara i kylen en vecka.

Levandekokboken

 

 

 

 

SKÖRDETID
Från min odling gjorde jag den här måltiden. Helt vego, men man kan så klart lägga till t.ex. rökt skinka, rostbiff, alla typer charkuterier, färsbiffar,kyckling, korv, rökt fisk.m.m. 
Använd varje rätt för sig eller i en buffé.
Hoppas du blir inspirerad och hittar på många andra rätter med örtkryddor och grönsaker.
Annars är det bara att fråga mig!

Inger




Klicka på bilderna så blir de större!


Oliver med timjan och citron








Morötter marinerade med rosmarin








Basilikaglas
s med hallonsoppa


 



Gräddkokt purjolök

 



Dinkelsallad med gräslök
 

Gräslökssmörgås




Ugnsrostade tomater