Utrksiftsvänlig sida

Om sommaren sköna
Vilken härlig tid vi har framför oss! Försommar, Mors dag, nationaldagen, bröllop, romantik, sommar......


Glassbomb 8 port.

Går utmärkt att göra långt i förväg. Spriten i sorbeten och glassen gör att "bomben" inte blir som sten innuti och rinnande utanpå.
Gladpack
1 pkt vaniljglass
Röd sorbet:
1 pkt hallon
1 dl socker
1 msk. vodka/ hallonlikör
2 dl creme fraiche/ kesella/ turkisk yogurt/ gräddfil
2 äggvitor
Gul glass:
2 äggulor
1 dl socker
1 msk. likör
1 dl tjock grädde
Täck insidan på en skål med gladpack, låt det hänga över kanterna. Skär vaniljglassen i skivor och klä skålens innsida med glassen. Ställ in i frysen. Kör alla ingredienserna till "röd sorbet" i en matberedare. Häll den i skålen med vaniljglass. Tryck i en mindre skål så röda sobeten pressas upp runt kanterna. Låt den mindre skålen vara kvar i och ställ in i frysen och låt sobeten stelna.
Gul glass: Vispa äggulor, socker, likör och grädde i matberedare. Ta ut skålen från frysen. Häll i varmt vatten i lilla skålen, så den går att lossa. Ta bort den och häll i den gula glassen i hålet. Låt allt frysa till ordentligt, minst 5 timmar.
Vid servering: doppa skålen i varmt vatten och lossa "bomben" med hjälp av gladpacken och stjälp upp på serveringsfat. Dekorera med vispgrädde och blommor/ frukt/ bär. Om den ska vara till nationaldagen, dekorera med små Svenska flaggor. Eller som på bilden, med spunnet socker. (Jag köpte en bruk på JamJam vid Ericsson Globen Stockholm, det brukar finnas hos glasstillverkare och konditorier). Låt glassbomben stå i kylen 20-30 min. för att få rätt serveringstemperatur.


Passa på att använda rabarber nu när den är så fin.
Rabarberpanacotta med syrener 4 pers.
Rabarberkompott:
2 stjälkar rabarber i bitar
1 dl socker
2 dl vatten
Koka rabarberbitarna mjuka. Häll av och SPARA spadet. Fördela rabarbern i 4 glas.
Panacotta:
4 dl grädde
1 dl socker
2 blad gelatin
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 min. Koka upp grädde och socker. Fiska upp gelatinbladen ur vattnet och låt dom smälta i gräddblandningen. Häll försiktigt gräddblandningen över rabarbern i glasen och ställ i kylen för att stelna.
Mät upp rabarberspadet. Lägg gelatinblad i kallt vatten ( 1 blad /dl spad). Koka upp spadet, lägg i gelatinbladen. Låt svalna. När det börjar tjockna nåtgot fördela spadet ovanpå pannacottan ställ tillbaka i kylen och låt stelna. Strö över några syrenblommor.


Rabarberhjärtan

Kyld eller dj.fr smördeg
Rabarberkompott
Vaniljkräm
Florsocker
Om du har kyld smördeg, ta ut hjärtan med ett pepparkaksmått. Har du dj.fr.smördeg måste den tina och kavlas ut, till nästan dubbel storlek, innan du tar ut hjärtan. Lägg en liten klick vaniljkräm och 1 msk. rabarberkompott på varje hjärta. Grädda i 200 grader tills smördegen har fått fin färg (8-10 min.). Låt svalna. Pudra över florsocker före servering.


Lakritstryffel ca 35 st.

250 gr mörk choklad
1 dl vispgrädde
3 msk lakritsrotpulver
3 msk honung
50 gr. smör
Koka upp grädde, lakrits och honung i en kastrull,ta bort kastrullen från plattan. Rör i chokladen och tillsätt det rumsvarma smöret. Blanda väl. Låt svalna i rumstemperatur. När massan börjar stelna, häll smeten i en spritspåse och spritsa i små formar. Strö på flingsalt. Låt tryffeln stelna i kylskåpet. Flyttta över dom till en låda med tättslutande lock.


Levandekokboken

 

 

 

 


Gör ett lusthus och häng upp i trädgården, på balkongen, över parasollet eller inne (i takkroken). Nätet är köpt på IKEA för 99:-, blommorna är av silkespapper, fastknutna på tunn ståltråd. Låt gästerna hämta förtäringen inne i lusthuset och mingla utanför.


Enklare än ett spett kan det inte bli, när man ska mingla. Trä på ett gelehjärta (bröllop), fruktbitar, ost, grönsak, korv  och köttbulle, typ!


Glassbomb

Rabarberpanacotta med syrener

Rabarberhjärtan

Lakritstryffel