Spara/skriv ut receptet >> 

Variationsrika kakan
30-48 bitar

Ta en stor kastrull ca 3 l.

Smält 200 gr. smör, häll i 6 dl socker, 6 dl vetemjöl, 1 msk vaniljsocker, 4 ägg. Blanda ordentligt. Häll upp smeten på ett bakplåtspapper i en ordinär långpanna. Bred ut, ända ut i kanterna och hörnen. Grädda i 175 grader i 25 min. Låt kakan glida över på diskbänken och stjälp långpannan över och låt kallna. Skär upp i bitar. Kakan går utmärkt att frysa.

Till variationerna!

  1. Strö över hallon och flagad mandel över kakan före gräddning
    = Hallonrutor!
  2. Blanda i snabbkaffe i smeten innan gräddning. Dofta över florsocker vid servering
    = Kafferutor!
  3. Blanda i 1 msk. Kanel, 1 tsk. Ingefära i smeten, strö lingon och flagad mandel över kakan, före gräddning
    = Julrutor!
  4. Blanda i 2 pkt saffran i smeten före gräddningen
    = Adventskaka!
  5. Blanda i grovt stött kardemumma i smeten och strö över pärlsocker på kakan före gräddning
    = Gammaldagskaka!
  6. Byt ut ½ dl vetemjöl mot ½ dl kakao i smeten, strö över kackad blockchoklad för gräddningen
    = Chokladrutor!
  7. Lägg äppelbitar på kakan, strö över kanel och farinsocker för gräddning
    = Äppelrutor!
  8. Blanda i 2 mosade bananer och rivet skal av en citron
    = Banankaka!
  9. En variation är ju också att skära kakan i olika former: rutor, trekanter, stavar...

Lycka till!