Utrksiftsvänlig sida

Tema - potatis.
Nu pimpar vi våra kära knölar!


Potatistårta/ -bakelser
Ät nygräddad eller gör iordning dagen före och låt stå i kylen och servera den kall på en buffé eller till tjälknöl, olika charkuterier, paté, pannbiff m.m. m.m.

Klä en bakform med bakplåtspapper eller sätt ner formar i en muffinsplåt. Skala och skär potatisar i skivor och varva med purjolök och paprika. Häll på en äggstanning. Hur mycket beror ju på hur stor sats du ska göra. Propotionerna är: 1 ägg, 1 dl gräddmjölk, 1/4 tsk fransk senap, en nypa salt och lite peppar. Strö över riven ost och grädda i 200 grader tills tårtan/bakelserna har fått fin färg, potatisen är mjuk och äggstanningen har stannat. 

 

Potatismoslåda med spenat.
Gör potatismos dag 1 och potatismoslåda dag 2 eller frys in lådan ogräddad. Halvtina och grädda vid senare tillfälle.

Blanda potatismos med ägg och riven ost. För 4 pers. 8 dl mos, 2 ägg, 2 dl riven ost. Fräs 1 hackad gul lök och 1 pkt.dj.fr. bladspenat eller färsk spenat. Varva mos och spenat i en ungsfast form. Grädda i 225 grader tills lådan har fått fin färg och är genomgräddad.

 

Potatissallad.
Ät ljummen eller "nykall". Enkelt, smalare än majonnäsvarianterna och alldeles förtjusande god!

Använd en mjölig potatissort. Skala och koka potatisen mjuk, häll av kokvattnet. Skär sönder potatisen med en kniv nere i kastrullen, salta och häll över tjock grädde (till 1 kg potatis - 3 dl grädde) låt stå en stund och dra. Vänd runt potatis och grädde i kastrullen. Servera med nåt kryddgrönt, purjo- el rödlök på toppen.

 

Potatisflarn ā la Jansson.
Rulla ut en färdig smördeg på en plåt (bakplåtspappret finns redan i rullen).
Lägg på kall, kokt potatis, hackad lök, ansjovisfileér med spad, lite grädde. Grädda i 225 grader tills flarnet har fått fin färg. Äts varm eller "nykall". Servera en grönsallad till.

 

Pimpa klyftpotatisen
genom att servera dem i portionsglas med flingsalt på.  Ställ ett helt gäng glas tillsammans när gästerna ska ta själva från en buffé. Voilā!

Snart är den härliga hösten på G med vackra färger, lugnt mörker, levande ljus och spännande böcker i soffhörnan :))))

Hör av er när ni har matfrågor av olika slag!
www.levandekokboken.se
Inger

 

 

 


Potatistårta. 
  
Potatisbakelser.


Potatismoslåda med spenat.


Potatissallad.


Potatisflarn med ansjovis.


 Potatisklyftor i porttionsförpackning.