Utrksiftsvänlig sida

Pepparkakansdag den 9 december, det firade jag så här!

Jag antog en utmaning, att göra en bordsdekoration i pepparkaksdeg!!! Här till höger kan du se hur det blev:)))


Pepparkaksdeg
250 g smör
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1,5 l vetemjöl
1 msk bikarbonat
Koka hastigt upp vatten, sirap och socker. Lägg kryddorna och smöret i en stor skål. Häll på den heta sockerblandningen. Låt svalna till rumstemperatur. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner det i smeten. Arbeta ihop degen och låt den stå 1-2 dagar, övertäckt, i kylen. Det går utmärkt att frysa ev. överbliven deg.
Grädda i 225 grader. Försök att lägga kakor av samma storlek/tjocklek på samma plåt. Passa noga! 

Kristyr
1 äggvita
1 droppe vinäger
ca 4-5 dl florsocker (beroende på hur stor äggvitan är)
Rör ihop till en smet som är tjock, men går att spritsa. Gör en strut av smörpapper, fäst ihop med en knappnål (tape bara glider isär

En granskog
kan man göra av pepparkaksdeg . Antingen gör man som på bilden och trä dem i varandra. Eller också tar man en hel och två halva granarnar och limmar ihop dem med smält socker.

 

Det finns ju hur mycket som helst att hitta på med pepparkaksdeg. Släpp loss alla generationerna och baka tillsammans. Det är bara det smälta sockret som är till för vuxna!

Varför inte en pepparkaksskål med mandariner, godis eller......

Limma fast ett röttband, med smält socker, på de färdiga alstern och häng upp i granen.

 

Lycka till med bakandet! Man kan ju förenkla livet genom att köpa färdig pepparkaksdeg :)

Som vanligt är det bara att skriva en fråga om ni får problem i köket.

Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag er alla!

Inger/levandekokboken

 



 


Granar - ogräddade


Skål av pepparkaksdeg


En julgransdekoration