Utrksiftsvänlig sida

Glad påsk!
Låt dig inspireras! Använd förslagen som en hel meny eller som delar i en  buffé. Trevlig helg!


Gurkshot
1 stor slarvigt skalad gurka
1 vitlöksklyfta
1 tsk socker salt och peppar
1/2 chilifrukt i små bitar
3 dl vatten
Saften från en 1/2 citron
Kör i matberedare eller med stavmixer till en "soppa". Häll upp i glas och stick ner en strimla röd paprika.
Räcker till 6-10 pers.

Bloody Mary eller virgin Mary
med en selleristjälk

Äggcreme
Kokta ägg
1 msk. bregott / ägg
1 msk kalles kaviar eller matjesill eller sardeller eller soltorkade tomater/ägg.
Kör i en matberedare eller med stavmixer till en jämn smet, smaka av med salt och peppar. Spritsa i äggkoppar eller snapsglas. Ät som en liten förrätt med bröd till.
1 ägg räcker till två äggkoppar.

Fiskpaté
1,2 kg vit fisk, kokas och hackas ( jag har gjort med lax och det gick väldigt bra det också!)
1 kg räkor, rensa och hackas (kan uteslutas)

3 dl kokt kallt ris 
1 pkt dj.fr.dill
2 dl fint skuren purjolök
400 g. majonnäs
2 tsk italiensk salladskrydda
Blanda allt. Klä en form med gladpack, packa fiskblandningen i formen. Låt stå i kylen, gärna med en tyngd på i minst 2 timmar. Helst över natten. Stjälp upp fiskpatén på ett serveringsfat, dekorera med sallad, räkor, rom, dill, citron, lime, cocktailtomater, oliver, sparris etc.
Sås 1: 3 dl gräddfil, salt peppar, pressad vitlök, pepparrot och chilisås.
Sås 2: 3 dl gräddfil, salt, peppar, 1 msk. vinäger, 1 dl hackad spenat, 1 tsk. dragon.
Servera fiskpatén som den är med bröd och såser eller med kokt potatis, broccoli, bröd och såser. Receptet räcker till 8-10 personer beroende på tillbehören. Om man ska ha den till en buffé med en massa annat, räcker det säkert till upp mot 20 pers.

Franskt lantbröd
Dag 1:
25 gr. jäst
2 dl vatten
2 dl rågsikt
Dag 2:
häll i 3 dl vatten
2 tsk. salt
1 msk olja
4 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
Arbeta i hop degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek. Stjälp upp degen på bakbord, undvik att knåda degen om du ska göra figurbröd. Brödet vill gärna spricka och ändra form då. För att göra min "äggkorg" delar du degen i tre delar. Av deg 1, gör en ganska tunn bottenplatta. Av deg 2 gör du en fläta och lägger runt bottenplattan. Deg 3 blir 12 ägg, forma äggen och rulla några i gurkmeja, några i paprikapulver och pensla några med ägg och strö på svarta vallmofrön. Låt brödet jäsa 30 min. grädda i 200 grader 15 minuter och skruva ner till 175 och grädda ytterligare 45 min.

Lakrits panna cotta med chokladsås. 4 pers.
2 gelatinblad
2 dl tj. grädde
1 dl strösocker
1-2 msk malen lakritsrot
2 dl vaniljyogurt
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten Koka upp grädden, tillsätt socker och låt smälta i grädden. Smaksätt med lakritsrot. Ta upp gelatinbladen och lägg dom i grädden. Tillsätt 2 dl vaniljyoghurt. Blanda väl och häll upp i koppar. Låt stå i kylen 2 timmar eller över natten.

Koka ihop 1 dl vatten, 1dl kakao o 1 dl socker tills den blir lite simmig. Låt kallna. Häll på chokladsåsen på panna cottan, dekorera med en blomma.

Levandekokboken



Bloody/Virgin Mary och gurkshot.


Äggcreme


Fiskpaté


Franskt lantbröd


Lakrits panna cotta med chokladsås.