levandekokboken

 


En skål av savojkålsblad.

 

 

 

 

 

 

 


Rökta korvar
är också ett vanligt marknadfynd! När du har tröttnat på korvmackor - gör en sallad med skivad korv (går bra med alla sorter), kokt potatis, bönor, tomater, broccoli m.m. Sprinkla över en vinägrett.
Servera med grillat bröd. 


Korvsallad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Rödbetscarpaccio med fetaost.

 


Polkaglass med chokladsås.

Marknadskarameller
kan man också bli lite trött på!
Jag gjorde glass av polkagrisar. Det går bra att använda alla sorters karameller. Krossa karamellerna och blanda ner i mjukrörd vaniljglass, färdig från affären eller hemgjord.
Servera med mörk chokladsås.
 

 

 

 

 

  Utrksiftsvänlig sida

Marknadsfynd!

Savojkål blev mitt favoritmarknadsfynd.

Använd de yttre bladen till dekoration. Sedan:
-kåldolmar
-råkost
 
-Klyfta kålhuvudet och koka klyftorna i lite grädde. Salta och ät som grönsaksrätt eller som tillbehör till kött, fisk, rökt skinka m.m.
- Terrin: Lägg i bakplåtpapper i en bakform. Varva savojkålsblad och kokt potatis i formen. Häll över en äggblandning (till en 1,5 l form blir det lagom med 3 ägg, 3 dl mjölk, 1 tsk fransk senap, salt och peppar) Grädda i 200 grader tills äggsmeten har stelnat ca 40 minuter. Låt terrinen kallna. Skär i skivor. Se bild. 

Jag köpte annat också. Här får du lite förslag på vad du kan göra med:
 
Kålrot
- Ät som råkost.
- Gör rotmos.
- Skala och strimla som pommes frites stek i ugnen i en långpanna med lite smör och olja. 225 grader ca 30 min.
- Skala och skär i mindre bitar och rosta i ugnen tillsammans med andra rotfrukter i en långpanna med lite smör och olja.
 
Palsternacka
- Skala, skiva och koka i lättsaltat vatten tills skivorna känns lite mjuka. Häll av vattnet. Lägg skivorna på ett ugnssäkert fat. 
Strö riven ost över, ställ in i ugnen på 225 grader. Låt gratängen få fin färg.
- Använd som soppgrönsak tillsammans med andra grönsaker.
 
Rotselleri
- Skala, strimla och koka i lättsaltat vatten. häll av vattnet och låt strimlorna kallna. Strimla äpplen till samma mängd som rotsellerin. Blanda alla strimlorna med majonnäs. Lägg på valnötter och blå vindruvor. Vips så har du Walldorfsallad! 
- Använd som soppgrönsak.
- Skala, skiva och koka i lättsaltat vatten. Servera med en pannbiff ovanpå. Eller panera skivorna, stek rotselleribiffarna gyllenbruna och servera med svampsås.
- Skala och skär i mindre bitar. Koka bitarna i hop med potatis i 
vatten. Häll av vattnet och gör mos med en lite klick smör och mjölk. Servera till kött, skinka och korv.
 
Rödbetor
- Ät som råkost.
- Skala och riv grovt. Blanda med riven potatis, ägg, salt och lite potatismjöl. Stek som pannbiffar. Servera med naturell yoghurt.
- Skala och skiva riktigt tunnt. Lägg upp på ett serveringsfat. 
Häll över en vinägrett och låt stå nån timme. Servera med fetaost. Se blid på rödbetscarpaccio.
  

Äpplen

Gör en sallad. Receptet räcker till fyra personer om du tar salladen som tillbehör till nån rätt. Till fler om du gör buffé med en massa annat. Till färre om man äter den som en lunch med bröd och skinka......du fattar.....

2-3 äpplen (beroende på storlek) i tärningar.

1 msk ljus vinäger

3 msk mild olivolja

1 tsk. flingsalt

1 msk honung

1/2 -1 dl rostade hasselnötter

2 msk flagad kokos eller riven.

Garnera med slätbladig persilja, ruccola eller nån annan snygg sallad.

Har du andra fynd som du vill ha hjälp med? Skriv och fråga levandekokboken.se

/Inger





 




Uppläggningsfat av savojkålsblad.

 



Savojkålsterrin.

 

 


Grillat bröd med italiensk salladskrydda.

Vitt bröd som blivit över kan man piffa till genom att skiva och doppa ena sidan i en neutral olja. Lägg skivorna på en plåt med oljade sidan uppåt. Strö på italiensk salladskrydda eller grillkrydda och rosta under grillen. Passa noga, det går fort!

Ett annat alternativ är att göra som ovan men strö på socker och kanel. Passar väldigt bra till frukt eller fruktsallad


Grillat bröd med kanel och socker.

 

 

 

 

 

 


 



Äppelsallad.