Utrksiftsvänlig sida

Sommar! - va´ fort det gick!

Jag har varit i München och ätit sydtyskt :) Du är också bjuden!


Bretzel
kringlor som finns överallt! Ett måste på ölhallarna, till frukost, till mellanmål, som färdkost. Passar när som helst! Med smör, utan smör, med mjukost kryddad med paprikapulver och kummin eller utan ........

50 g jäst
1/2 l vatten
2 tsk salt
25 g rumsvarmt smör
1,3 l vetemjöl
Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Låt stå i degbunken 10 min. Tillsätt salt, det rumsvarma smöret i klickar och vetemjölet. Arbeta degen länge (15 min för hand och 6 min i maskin) Låt jäsa 60 min. Ta upp degen på bakbord och dela i 12 delar. Rulla ut varje del till 40 cm och forma en kringla, gärna med ett extra snott varv på mitten! Lägg kringlorna på en mjölad handduk och låt jäsa 15 min. Koka upp ca 1 liter vatten i en stekpanna, tillsätt 1 msk salt och 3 msk bakpulver. Sjud kringlorna en och en i 1 min. Tag upp med hålslev och genombruten stekspade och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö på lite grov- eller flingsalt. Grädda  12 - 15 min i 250 grader. Kringlorna går jättebra att frysa.

 


Apfelstrudeln
Nu är det ju rabarbersäsong sen kommer jordgubbar, hallon, blåbär efter det blir det dax för äpplen!

1 färdigkavlad smördegsrulle
1/2 liter bär av önskad sort
1 msk potatismjöl
1 dl socker
1 ägg att pensla med
florsocker
Rulla ut smördegen på en plåt. Pensla uppvispat ägg på kanterna. Lägg bär/frukt som en sträng på mitten, strö över potatismjöl och socker. (När det blir äppelsäsong: fyll med tunna äppelskivor, russin, kanel och socker, inget potatismjöl). Vik långsidorna över fyllningen och nyp ihop skarven på mitten. Kläm till kortsidorna med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ca 20 min 200 grader tills strudeln är frasig och gyllenbrun. Servera nygräddad med siktat florsocker på toppen och vispad grädde eller vaniljsås till.

Kaiserschmarren 4-5 pers. 
en mättande efterrätt. Ät nåt lätt före!

4 äggulor och 4 äggvitor
2 dl vetemjöl
2 1/2 dl mjölk
1/4 tsk salt
1 msk socker
1 tsk rivet citronskal
Vispa vitorna hårt i en egen skål. Vispa ihop de andra ingredienserna till en smet och blanda försiktigt ner vitorna.
Sätt ugnen på 225 grader. Bryn 50 g smör i en långpanna. Häll i smeten och grädda tills schmarren är gyllenbrun och släpper från plåten. Hyvla över 50 g smör och strö på 1 dl socker och sätt in i ugnen med grillen påslagen ca 5 min. så smöret och sockret smälter och blir lite karamelligt på ytan. Klipp schmarren i bitar, pudra med lite florsocker och servera med färska bär, kompott, rostade nötter/mandel eller romrussin och äppelkompott och vispad grädde.  Jag serverade med rabarberkompott och delikatessvaniljyoghurt. Kan rekommenderas!

Ät och njut!


Levandekokboken

 

 

 

 


Bretzel.


 

 

 

 

 

  Rabarberstrudel.

 

 

 



Kaiserschmarren.