Utrksiftsvänlig sida

Julkakor - fort, lätt och jättegott!
Gör fyra sorters kakor med en kastrull (ta en treliters), en slev, två teskedar, ett rivjärn, en kniv och en skärbräda. För oss som är med i SPD (Spar På Disk). Gör dem i den ordningen som recepten kommer här nedan. Använd samma kastrull (man behöver inte ens diska emellan:)) Ta fram alla ingredienser och formar innan du börjar. Allt som allt 3 timmar! Så har du 150-220 kakor i frysen att bjuda på och njuta av ända fram till jul.
Jag gör små kakor, då kan man smaka på fler sorter.
Ett tips som passar här när inga ägg ska vispas: för att få två äggvitor till Choklad och mandelgodiset ta två äggulor i stället för ett ägg till Kokosformarna eller Kolaformarna.

Kokosformar
30-35 kakor i småbrödsformar.
150 g smör
2 dl havregryn
2 dl kokos
1 dl socker
3 msk vetemjöl
1 ägg
Smält smöret i en kastrull. Blanda i alla ingredienserna och klick upp smeten i små pappersformar. Grädda i 225 grader 5-7 min.

Knäckchokladrutor
48-72 kakor!
300 g smör
9 dl havregryn
3 dl socker
3 tsk. bakpulver
250 g nougat eller choklad
Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, havregryn och bakpulver. Häll upp på en långpanna klädd med bakplåtspapper. Fördela "smulorna" över hela ytan. Grädda i 200 grader ca 15 min. Kakan ska ha fått fin färg. Ta ut plåten och skiva nougat eller bryt choklad över kakan. Bred ut när nougaten/chokladen har smält. Skär i rutor medan kakan ännu är varm.

Kolaformar
40-80 kakor!
300 g smör
3 dl havregryn
3 dl socker
1 ägg
5 dl vetemjöl
40 vanliga eller 80 små folieformar
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Klicka 1 tsk i små- och 2 tsk i vanliga folieformar. Grädda i 175 grader i 8 eller 15 min.
Fyllning:
250 g smör
3 dl socker
2 msk kakao
1,5 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
Smält smöret. Tillsätt de andra ingredienserna och sjud 7-8 min tills smeten tjocknat något. Klicka 1 alt. 2 tsk. smet i varje form och grädda ytterligare 5-10 min. Det ska bubbla lite i formarna. 

Choklad och mandelgodis
30-35 st
300 g mandelmassa
100 g. mörk choklad
2 äggvitor
ca 50 g hasselnötter
Riv mandelmassan, hacka chokladen grovt och blanda ihop med äggvitorna till en smet. Klicka upp på bakplåtspapper. Sätt en hasselnöt i varje kaka. Grädda i 150 grader ca 15-20 min. Ät dem samma dag eller frys in.

God Jul och Gott nytt År

önskar

Levandekokboken

P.S. Frågelådan är öppen hela tiden! Jag svarar så fort jag kan D.S.

 


Kokosformar

Knäckchokladrutor


Kolaformar


Choklad och mandelgodis