Utrksiftsvänlig sida

God fortsättning på det nya året!
Nu måste vi börja  vara klimatsmarta, om du inte redan är det vill säga.
Här kommer några förslag på att ta tillvara matrester. Stuva om och de blir som nya!!!!
!

SILLRESTER:
Silltårta
Hacka olika sorters sillrester i småbitar. Blanda i creme fraich, kesella och/eller vispad grädde. Lägg gelatinblad i kallt vatten. Beräkna ett blad per 2 dl sillröra. Fiska upp geltinbladen och smält dem i 1 msk hett vatten och blanda ner i sillröran. Har du vörtbröd eller annat mörkt bröd. Riv eller kör i matberedare och tillsätt smält smör. ( ca 3dl brödsmulor och 50 g smör). Häll smulorna i en pajform med löstagbar kant eller i små formar och tryck ut i formen och upp på kanterna. Häll i sillröran och låt stå och stelna minst en timme. På bilden ser du att jag har gjort silltårta både med och utan bröd och i portions storlek. Strö över hackad röd lök. Servera som en förrätt med knäckebröd eller som en lunchrätt med kokt potatis och sallad.

Sillomelett
Fräs gul lök, hacka sillrester. Varva skivad kokt potatis, sill och lök i en ugnsfast form. Häll över en omelettsmet så det täcker fyllningen (1 ägg och 1 dl mjölk), salt och peppar. Sätt in i ugnen på 175 grader. Hur länge beror förståss på hur mycket sill, potatis och äggsmet du har i formen.

OSTRESTER:
Krukost

Blanda alla ostrester du har, hårdost och dessertostar i en matberedare. Om du har stor del hårdost kan du behöva tillsätta lite smör eller grädde för att få till en blandning. Packa ner i en kruka och häll på en matsked brännvin. Går bra att hoppa över! Låt krukosten stå ett dygn i kylen för att gifta ihop sig.

Ostar av alla slag kan man använda till paj och pizza.

SKINKRESTER:
Gratinerad julskinka

Lägg ut skinkskivor på ett ugnfast fat. Blanda vispad grädde med sherry, salt, peppar och chilisås. Bred grädden över skinkan och sätt in under grillen ett par minuter. Servera med pressad potatis och grönsaker.

Skinkrester, köttbullar och korvar av olika slag blir väldigt god paj eller pizzafyllning. Med krosstomat och ostrester. Perfekt!

FRUKTRESTER:
Gino
Skär frukten i skivor. Lägg på ugnsfast fat. Riv eller hacka vit choklad och strö över. Grilla i ugnen ett par minuter. Ät som det är eller servera glass eller grädde till.

Citrussallad
Skiva citrusfrukter tunnt och lägg up på ett fat eller i en skål. Häll över en socker lag - 1 dl strösocker, 2 dl vatten, 1 tsk kanel och 3-4 st stjärnanis. Koka ett par minuter och låt kallna. Häll lagen över frukten och låt stå och dra ett par timmar. Servera med glass, grädde, panacotta eller ris a la malta.

TORKADE FRUKTRESTER:
Variationsrika kakan (finns under fliken RECEPT) blanda i hackade fikon, dadlar, russin och nötter i smeten. (Upp till en 1/2 l frukt funkar bra). Jag bytte ut en del av sockret mot farin- och muscovadosocker som jag hade kvar i skafferiet.

Chokladkrisp
Smält blockchoklad i en kastrull på svag värme. Blanda i hackad torkad frukt, nötter och cornflakes. Klicka upp i formar eller på bakplåtspapper och låt stelna.

Torkad frukt kan man koka marmelad av och äta till ostbrickan.

GLÖGGRESTER:
Gör ett gelé.
Lägg gelatinblad i kallt vatten (2 blad till 2 dl glögg) Värm glöggen, fiska upp gelatinbladen och låt dom smälta i glöggen. Låt svalna. Gjut gelet över en panacotta, blancmangé eller ris a la malta. Låt stå i kylen och stelna nån timme. 

Lycka till
önskar

den klimatsmarta Levandekokboken
P.S. Får du problem, skicka en fråga! D.S.



Silltårta.

 

 

Krukost.


Gratinerad julskinka.

 


Gino.



Variationsrika kakan.

 


Chokladkrisp.

 


Glöggelé.