Utrksiftsvänlig sida
Snart är det alla hjärtans dag.
14 februari.
Tänk - hjärtan!!!!!
Uppvakta nån du tycker om.
Här får du några ideér som inspiration.
 
 
 
Våffelhjärtan-gräddad smördeg i våffeljärnet.
Ta fryst smördeg och kavla ut tunnt eller använd färdig kavlad s.k. kyld smördeg. Klipp till två bitar som passar i våffeljärnet. Lägg stark ost på den ena och lägg på den andra delen som ett lock. Tryck till i kanterna och grädda till fin gyllenbrun färg. Klipp isär och servera till soppan eller använd som drinktilltugg.

Hjärtformat bröd
Gör en vanlig jäsdeg och baka ut som hjärtan. 
 
Falsk hummersoppa 4 pers.
1/2 hackad gul lök
150 g champinjoner, spar några till dekoration
6 skållade, hackade tomater, utan kärnor. 
6 dl vatten
3 msk hummerfond (touch of taste)
3 dl vispgrädde
salt o peppar
Fräs lök och champinjoner, tillsätt tomaterna, fyll på med vatten, grädde och hummerfond. Låt soppan koka några minuter. Kör den slät med matberedare eller stavmixer. Smaka av. Servera med bröd och räkor, champinjonskivor och om man vill lyxa till det - pilgrimsmusslor (grillade i en stekpanna 1 minut), en skvätt vin,sherry eller madeira. Garnera med slätbladig persilja.
 
Grön ärtpuré 4 pers.
6 dl djupfrysta gröna ärtor
6 dl vatten/ buljong
1 tsk salt
(1 brurk konserverade ärtor om man vill ha lite nostalgismak)
1 burk (2,5 dl) cremefraiche
2 tsk. riven pepparrot
Koka djuprysta ärtor med salt och vatten el buljong i 5 minuter. Häll ev. i de konserverade ärtorna och 1,5 dl cremefraiche. Mixa soppan med stavmixer (eller i en matberedare) till en slät soppa. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker. Hetta upp soppan. Servera med en klick cremefraiche blandat med 2 tsk riven pepparrot. Bröd passar alltid bra till soppa.
Om man vill göra soppan lyxigare kan man hälla i en skvätt champagne eller mousserande vin, cremefraiche utan pepparrot och löjrom formad som ett hjärta.
 
Morotssoppa med basilikaolja 4 pers.
4 morötter (normalstora)
4 potatisar (äggstorlek)
6 dl vatten/buljong
1 tsk salt
1 bruk cremefraiche
1 kruka basilika
1 tsk salt
1 dl rapsolja
Börja med basilikaoljan: Plocka av alla basilikabladen. Lägg ner dem i en matberedare eller använd stavmixer, tillsätt salt och olja och kör nån minut.Häll upp oljan i en burk eller flaska.
Soppan: Skala, skiva och koka morötter och potatis i vatten med salt eller buljong. Tillsätt cremefraiche. Kör i matberedaren eller använd stavmixer. Hetta upp soppan. Servera med basilikaoljan och bröd. 
 
 
Bortglömd maräng 4-6 pers. Tar 10 min att göra + 8 timmar i ugnen.
5 äggvitor (av gulorna kan man göra pannkakssmet, omelett, äggröra, pajfyllning........m.m.)
1/2 tsk ättiksprit
3 dl socker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Vispa äggvitor och ättiksprit till hårt skum. Vänd ner sockret blandat med salt och bakpulver. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant eller lägg i ett bakplåtpapper i en vanlig bakform. Dra upp smeten mot kantena så det blir en som en skål. Sätt in formen på nedersta falsen 225 grader i 2 min.Stäng av ugnen och "glöm bort" marängen i minst 8 timmar eller över natten i ugnen.  Strax före serveringen: för över marängskålen på ett serveringsfat (den ska vara lite krämig i mitten) lägg i bär (hallon, röda vinbär, granatäppelkärnor....)eller fruktsallad, glass, vispgrädde och kanske frostade rosenblad.
 
Frostade rosenblad.
Plocka av kronbladen från en eller fler ekologiska rosor. Pensla dem med en lätt uppvispad äggvita på båda sidorna och vänd dem i en blandning av strösocker och florsocker. Låt dem torka på ett galler tills de känns hårda. Förvara dom i rumstemperatur i en burk med tätslutande lock.
 
Om du får problem är det bara att ställa en fråga!

/Levandekokboken

 


Hjärta av hönsnät



Våffelhjärtan


 
Brödhjärtan



Falsk hummersoppa



Grön ärtpuré



Morotssoppa



Bortglömd maräng