Utrksiftsvänlig sida

Använd naturens skafferi!
Gå ut och plocka vårprimörer - unvik E4:an och Hornsgatan i Stockholm - ni fattar vad jag menar ;)


Nässlor
är fulla med C-vitaminer och järn. Skölj mycket noga för att få bort all sand som gärna sitter kvar på bladen.
Använd nässlor i:
- soppa
- brödbak
- koka te (färska eller torkade)

Almfrön
har en fin nötsmak och förgyller vilken sallad som helst. Plocka medan färgen är ljusgrön.

Granskott
var ett ovärdeligt C-vitamin tillskott förr i världen. 
Man måste fråga markägaren om lov innan man plockar.
- strö över en sallad
- lägg ner i flytande honung och låt stå 3 veckor och ge smak
- en näve granskott i viltgrytan
- koka te
- går bra att frysa för senare användning.
 

Maskrosor
De minsta bladen är jättegoda i blandade grönsallader.

Vårblommor
Violer, gullvivor, syrener, tusensköna, penseér. Plocka och:
- frys in som iskuber till drinkar och bål  (Häll bara i lite vatten lägg i 
blommorna och låt det frysa nån timme och fyll sedan på med vatten ända upp. Så får man blommorna att vara inne i iskuben)
- strö över sallader (både grön- och majonnässallader)
- garnera tårtor, glass och kakor
- kandera (pensla blommorna med lättvispad äggvita och strö över socker och låt torka)

Rabarber
växer ju inte vilt men de som har, brukar gärna dela med sig!
Förutom efterrätter, marmelad, kakor, pajer, chutney m.m. kan man ha en rabarberplanta i kruka som bordsdekoration.
Bladen blir fina uppläggningsfat.
Gjut ett rabarberbladsfat i betong.
De små späda stjälkarna blir jättefina drinkpinnar.

 

Levandekokboken


maskrosor


  nässlor.


Almfrön


Granskott


Violer


Iskuber