levandekokboken

 


Bröd i form av en kräfta.  


Kräftsallad.


Kräft- och fisksoppa.




 









  

 

  Utrksiftsvänlig sida

Förra året, så här dax, kom det många frågor om kräfttillbehör. Nu kommer det förslag :)

Kräftskiva med enkla insatser!
när augustimörkret drar in......

Kräftbröd.
Gör en matbrödsdeg som du gillar och forma den till en kräfta. Så enkelt var det! Jag gjorde ett Franskt lantbröd som finns under "RECEPT-fliken" ovan.

Beroende på vädret just den dagen du har bjudit in till kräftskiva kan du göra en sallad eller en soppa av nästan samma ingredienser.

Kräftsallad
Fänkål
Purjolök
sockerärter
tomater
ruccolasallad/rosé-/krisp
ärtskott/groddar
ängsyra/ rödbetsblad
kräftstjärtar
Sprinkla över en dressing eller servera nån sås till (se såser under "receptfliken" ovan).

Kräft- och fisksoppa
Samma ingredienser som i kräftsalladen
+ vitfisk och lax i småkuber eller enbart
käftstjärtar (spar spadet)
dillfrön/hel spiskummin
salt och peppar
kräftstjärtsspadet
kokosmjölk alt. grädde och vitt vin.

Skinna och bena ur fisken, skär i små kuber och fördela i tallrikarna. Salta och peppra. Hacka och fräs lök, fänkål, i en kastrull, tills de mjuknar. Tillsätt flådda och hacka tomater, strimlade sockerärter, dillfrön och kokosmjölk. Häll soppan rykande het över fisken på tallrikarna så blir de lagom kokta.
Lägg på kräftstjärtarna. Dekorera med lite sallad, ärtskott och ängssyra.  

Västerbottenostpaj
Gör en paj. (Paj kan du hitta på pumpapaj under recept-fliken) Fyll med riven västerbottenost och äggstanning. Smaksätt med cayennepeppar.
Dekorera med ringblomskronblad.

Syltade kantareller
om man har mycket kantareller, och inte gjort kantarellpaj i stället för västerbottenostpaj på alltihop, så kan man sylta. Jättegott till paté, charkuterier och kötträtter.
Förväll små kantareller i eget spad tills de är torra. Häll dem i en burk. Koka ihop 3 dl vatten, 1 dl socker, 1/4 tsk salt, 1 msk ättika eller 4 msk ljus vinäger tills lagen är trögflytande (lagen går bra att dubbla om du har mycket svamp) Häll lagen över svampen och låt stå svalt minst 3 dagar. Står sig i månader i kylen. 

Ha en riktig trevlig fest. Med dillkronor, ringblommor och vinbärsblad kan det bara bli bra :)

Hör av dig om du har frågor!

Inger/Levandekokboken.

 

 

 

 

 

 

 

 




Västebottenpaj med ringblomsblad.



Syltade kantareller.


Melonsallad med hallon och svarta vinbär. Fräscht efter kräftorna.