Utrksiftsvänlig sida

Än är det vinter kvar.....
Kunden i en svensk livsmedelsbutik har tillgång till allt under hela året, det är bara att välja.
Men vid den här tiden på året, under vårens allra första veckor, skulle det egentligen vara dova och lite jordiga färger i frukt- och grönsaksdiskarna. Vitkålshuvuden, lök, alla möjliga sorters rötter, potatis och mörkröda vinteräpplen o.s.v.
Nu tänkte jag att vi ska titta på innekockarnas nya trend att följa säsongerna.

Rostade rotsaker med bacon och messmörsås:
Lägg skalade och skurna rotsaker, sammanlagt 250 g /pers (kålrot, morot, palsternacka, potatis, gul- och rödlök) i en oljad långpanna ca 30 min. i 200 grader. Stek bacon eller stekfläsk. Smält "gammeldags messmör" i grädde till sås. (2 msk. messmör + 1/2 dl grädde/pers.)

Gräddkokt vitkål:
Ansa vitkål och skär i grova bitar. Koka kålen mjuk i grädde, salta och servera med rökt fisk eller skinka. Enkelt och jättegott!
(finns inte på bild)

Rödbetssoppa:
för fyra personer
2 msk smör
1 hackad gul lök
4 rödbetor
1-2 morötter
1 stor klyfta vitkål
8 dl buljong
1 dl inlagda rödbetor eller gurka
Saft av en citron
Salt och peppar
(strimlade köttrester eller korv om man vill)
250 g naturell yoghurt eller creme fraiche
Ansa och riv alla ingredienserna grovt. Fräs löken med smöret i en stor kastrull. Lägg i resten av grönsakerna och häll i buljongen och koka ca. 15 min. Tillsätt de inlagda strimlade rödbetorna eller gurkan, citronsaften, ev kött eller korv, salt och peppar. Smaka av. Servera soppan rykande het med yoghurt och bröd.

Kålrotspommesfrites:
Skala och strimla kålrot. Stek dem guldbruna i en stekpanna eller om man lagar till många i en oljad långpanna. Salta och njut med korv, bacon, pannbiffar.......


Vill du ha fler förslag på rotfruktsanvändning, hör av dig!

/inger
Levandekokboken

 

 


Rotfruktssymfoni!

 
Rostade rotsaker.


Rödbetssoppa.


Kålrotspommesfrites.