levandekokboken

 


"Loppfångare"som placeringskort
eller serveringsskålar.
Slå in godis i julgranskarameller
som "gå bort"present.

Serveringsskål/placeringskort
Upp och ner vända "loppfångare".
Tag ett fyrkantigt papper. Markera mitten.
Vik in uddarna mot mitten.
Vänd arbetet upp och ner.
Vik in de nya uddarna mot mitten.
Vik ihop arbetet till en fyrkant.
Stick in fingrana i de 4 lösa flikarna och veckla ut loppfångaren. Låter lite lattjo.Vänd upp och ner och hokus pokus så är skålen klar!
Titta på filmen!
 

Efter pysslandet behövs lite "riktig" mat innan man smakar av sötsakerna! Några enkla rätter (se nedan) som går fort att göra och är lätta att äta med t.ex. knäckebröd, grisinipinnar, parmesanprickar och nån grönsak eller frukt. 


Tivolibiff hittar du under  filken
recept biff/tivoli.

 


Frittata med lök, paprika och tomat.
En öppen omelett.

 


Pepparkakor med rökt lax, cremefraich och hjortronsylt.
Låter kanske konstigt men väldigt gott!

 

 

 

 


Snöägg.

 

  Utrksiftsvänlig sida

Adventpyssel

Snöstjärnekristyr
1 äggvita
3 dl florsocker
1 droppe ättiksprit
Kör allt i en matberedare i 6 min. Häll kristyren i en spritspåse och spritsa ut snöstjärnor på ett bakplåtspapper. Låt stjärnorna stelna, gärna över natten, så de blir riktigt hårda.
 
Chokladfudge
1,5 dl kakao
6 dl socker
1/4 tsk salt
2 msk lj. sirap
2 dl grädde
2 msk smör
Blanda kakao, salt, socker, sirap och grädde i en kastrull och koka under omrörning då och då (inte för stark värme). När massan kan formas till en kula vid prov i kallt vatten är den färdigkokt. Det tar omkring 30 min. Tillsätt smöret. Häll massan i en skål och vispa den tjock, nästa styv, med elvisp. Häll upp fudgemassan på ett oljat papper i en form. Låt kallna och skär upp i bitar eller ställ formen kallt och skär efter hand.

Saffranskuber
Läs receptet "variationsrika kakan"/adventskaka under fliken RECEPT. SKär kakan i lagom stora kuber.

Grisinipinnar 80 st.
2 tsk torrjäst
2 dl varmt vatten
50 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl
Lägg i alla ingredienserna i en matberedare och kör tills allt har blandat sig och bildar en boll. Ta upp degen på bakbordet, arbeta degen med händerna så den känns smidig. Dela degen först i 4 delar sedan, varje del i 20 små delar. Rulla ut varje liten del till en 18-20 cm lång "pinne". Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Jäs ca 10 min. Grädda ca. 25 min i 175 grader. Låt pinnarna svalna på galler utan bakduk. Ställ dem i ett högt kärl och trä en papperspåse över, så kan de stå länge på torrt ställe.
 
Parmesanprickar 60 st
1,5 dl malen parmesanost
2 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
100 g smör i kuber
Kör alla ingredienserna i en matberedare. Till sätt 1/2 dl kallt vatten. Kör tills allt har blandat sig och bildat en boll. Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla ut till en 3 cm tjock rulle. Skär tunna skivor (1/2 cm tjocka). Om det är svårt att skära, lägg rullen i kylen en stund. Grädda ca 10 min i 200 grader. Låt svalna på galler utan bakduk. Prickarna går jättebra att frysa.

 
 
Snöägg 4 st.
2 äggvitor
4 msk socker
Vispa äggvitan riktigt styv. Vänd ner sockret. Vispa några minuter till. Klicka upp smeten i fyra formar. Grädda i mikron, en form i taget i 20 sek. 
Servera med vispad grädde, råa lingon och en kristyrsnöstjärna.

God Jul och gott nytt år!

önskar

Inger/Levandekokboken.

 
Snöstjärnor i kristyr.

Vill du göra kristyrer för att hänga i granen spritsar du ut kristyr på ett bakplåtspapper och lägger dit en tråd och klämmer fast ett bokmärke innan kristyren har stelnat. Låt ligga ett dygn för att bli riktigt hårda. Förvara i en burk med lock i skafferiet.


Chokladfudge.

 

 


Saffranskuber.


Grisinipinnar.
Parmesanprickar.